Från vårt webinar: Sluta fluffa och börja förändra

09/11/2022

Dagens ledare lägger endast 2% av sin tid på återkoppling. Det här är bara en av flera viktiga forskningssiffror som togs upp i Rolfs webinar från den 27 oktober 2022. Här kommer en kort sammanfattning av webinaret, bland annat med trendspaningar om medarbetarutveckling. Medverkande i webinaret är Pia Nilsson, VD på Rolf och Piotr Jagiello, Area Manager Retail på Postnord.

 

Många ledare idag gör sig skyldiga till att vara alldeles för otydliga. Fluffiga, rent ut sagt. Men i obeständig värld måste du ha tydliga mål och processer – och inte minst säkerställa medarbetarnas välmående. Pia Nilsson har lång erfarenhet av driva förändring och i webinaret delar hon med sig av sina bästa tips för att leda i förändringens tid.

 

Trendspaning om medarbetarutveckling

Som ledare idag märker du nog redan behovet av att hantera konstant förändring – och att medarbetarutveckling är centralt för att skapa förändring har du säkert redan koll på. Men hur medarbetarna vill utvecklas förändras också. I webinaret presenteras dessa fyra trendspaningar om medarbetarutveckling:

  • Självledarskap – Vi kommer att jobba allt mer uppgiftsfokuserat, snarare än tidsbaserat, vilket ställer stora krav på det individuella ledarskapet.
  • Meningsfullhet – Yngre generationer vill känna sitt purpose. Vi märker att unga i större utsträckning pratar om möjligheterna att göra skillnad när de söker jobb.
  • Feedback-kultur – Allt fler inser behovet av individuell reflektion för att få insikter om den egna utvecklingen. Därefter vill man känna att ens tankar blir tagna på allvar.
  • Lärande i vardagen – Skickar du fortfarande bara iväg medarbetarna på kurs? Sorry, men det är omodernt. Dagens medarbetare kan lära nytt hela tiden

 

“Här börjar det hända grejer”

Pia Nilsson har i sin tidigare roll som konsult fått insikt om hur svårt det är för medarbetare att förändras. I webinaret nämner hon ett exempel med en medarbetare som har som mål att bli mer strukturerad och därför sätter man upp en utvecklingsplan kopplat till detta. Efter en månad görs en avstämning med medarbetaren som då utbrister: “Jaha, var det så jag skulle göra? Det uppfattade inte jag.” 

Känner du igen dig i den här situationen? Lösningen på det här problemet blev att medarbetaren en gång i veckan fick skriva till Pia för att visa hur hen jobbat med sina målknutna aktiviteter. Och Pia uppskattade det så mycket att hon också ville svara. Plötsligt började det hända grejer: reflektion och feedback visade sig vara de ultimata verktygen för effektiv förändring. Och det var även så Rolf föddes.

 

GITAB sänkte långtidssjukskrivningarna med reflektion och feedback

 

“Vågar vi göra det här när vi har som mest att göra?”

I webinaret medverkar också Piotr Jagiello, Arena Manager Retail på Postnord. Han implementerade Rolf i sitt team under hösten 2021. Eller närmare bestämt strax innan Black Friday, som är e-handelns absoluta högsäsong. Piotrs team hade tidigare inte prioriterat reflektion och det var något som skulle göras sen, “när det blivit lugnare”. Men pausen för reflektion visade sig vara ett vinnande koncept i en stressad och föränderlig tillvaro.

 

I webinaret får du också:

  • Viktig forskning kopplad till ledarskap, engagemang och medarbetarutveckling
  • Höra Piotr från Postnord prata om sin resa med Rolf och hur reflektion gav hans team tätare dialog och hjälpte dem undvika sena kvällsavstämningar
  • Lära dig om 70-20-10-regeln och som hjälper dig säkerställa lärande i vardagen
  • Veta varför ledare måste sluta säga vaga saker som “vi måste bli mer strukturerade” och hur du går från att sätta mål som har status “fluffnivå hög” till “konkret utan fluff”
  • Höra Pia Nilsson berätta om “Lean på mänskliga processer” och felet med att förlita sig på medarbetarsamtalet för att säkerställa företagets värdegrund
  • Lära dig om hur fem minuters egentid i veckan gör dina medarbetare mer produktiva – utan att de känner sig mer stressade

 

Se webinaret nu

 

 

Vill du komma igång på egen hand rekommenderar vi guiden 6 steg för att implementera reflektion och feedback i ditt team.

Har du några frågor? Boka ett möte med Pia Nilsson.

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn