Podcasts

Rolf stödjer podcasten #nytttänk som med mycket hjärta och hjärna vill påverka organisationer till bättre ledarskap.

Avsnitt #14

Förändra talangpoolen 34%

Hörrni, ni missade väl inte förra veckan grymma avsnitt om rekrytering med Anna Rydbacken (fd Bergman) från TNG ??? Sättet som vi systematiskt rekryterar till en organisation kommer i slutändan i mångt och mycket att avgöra vad som kommer hända respektive inte hända såväl kulturellt som resultatmässigt. Samtidigt saknar de flesta organisationer (enligt mig) ett djupare tänk kring hur vi väljer ut våra framtida kollegor. Anna summerar bäst upp utmaningen när hon konstaterar att ”En människa kan hypotetiskt göra samma rekrytering 2ggr och då välja 2 olika kandidater!” Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #13

Europas största återhämtningsnörd

Med skärpa, pedagogik och en massa underfundig självdistans berättar Boel Sjöstrand Sjöstrand hur man på Linkura  blandar sensorisk mätning med beteendevetenskap för att därigenom lära människor och team hur vi återhämtar oss bäst för att klara vardagen bättre. Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #12

75.000st ansökningar/ mån på 7.000st anställda

What a guy! Alexander avslutar sitt avsnitt med att säga ”Har man en sådan VD (Daniel Ek) och en sådan HR-chef (Katarina Berg) för ett företag, då sitter kulturen genom hela organisationen!”. Helt ärligt, jag tycker Daniel och Katarina ska vara sjuuukt glada av att ha en sådan passionerad ödmjuk HR-person som Alexander Westerdahl på Spotify .

Klassiskt bra avsnitt utan pekpinnar som förklarar värdet av att ha en medvetet upptränad kultur som agerar på riktning/ intention/ syfte (VAD) …istället för traditionellt detaljerade snirkliga snyggt skrivna planer (HUR). Blir som ledarutvecklare glad i hela kroppen när jag hör en berättelse som denna. Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #11

”Vi behöver dig för ditt sätt att tänka!”

Kapitalplacering handlar om att ta så pass bra beslut som möjligt och du får ett knivvasst svar tillbaka ifall du har lyckats eller inte. Men alla aktörer har också samtidigt tillgång till samma data. Konkurrensfördelen handlar därför om hur man lyckas förädla datan, för att sedan resonera sig fram till bästa åtgärden baserat på beslutsunderlaget. För att slå konkurrensen behövs de skarpaste hjärnorna i kombination med en miljö där team medlemmar känner sig säkra att stå för sin åsikt. Men det finns ett problem, svenska banker är bland de sämsta bland OECD-länderna på mångfald medan (tidigare) finanscentret London ligger på plats 2. Något känns lite off!? Jag tar Hedgefond-förvaltaren Sean George till hjälp för att reda ut situationen och svaret blir faktiskt en aning skrämmande…men ändå hoppfullt! Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #10

Sex, Droger & Susan Wheelan

Jag har en tveeggad förkärlek till att försöka hitta udda vinklar som sätter fingret på fenomen jag vill öka förståelsen kring. Den stora missuppfattningen kring hur ett team utvecklas handlar om tron på att det händer av sig själv bara vi jobbar tillräckligt länge tillsammans. Fel! För att utveckla ett högpresterande team behöver vi alla lägga tid på en meta-diskussion kring HUR vi jobbar med varandra. Patrik Heikinpieti från musikgruppen Mando Diao visar i det här avsnittet att de mjuka frågorna har en betydligt större plats i detta än vad vi kanske tror…och så blir det lite kreativitet också! Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #9

Den stora paradoxen

Skulle nya effektiva beteenden kopplade mot tex inköp eller marknadskommunikation hända om vi inte internt löpande pratade/ utvärderade ämnet inom en inköps-/ marknadsorganisation? Förmodligen inte! Hur kommer det sig då att vi förväntar oss att ledarskap ska sätta sig i en organisation fast chefer överlag inte kan prata om ledarskap på en meta-nivå!? Här ligger en märklig paradox som jag har förmånen att få reflektera kring tillsammans med min stora förebild Bengt Savén. Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #8

STRESS…!!!

För kanske 2 år sedan åkte jag personligen på en smocka när jag en morgon hade svårt att ta mig ur sängen. Jag hade turen att komma extremt lindrigt undan. Kollegor, vänner och personer jag mött under mina chefsprogram har inte haft samma tur. Utmattnings-syndrom är inte att leka med och sjuuukt förrädiskt. Tillsammans med psykologen/ forskaren Giorgio Grossi försöker jag reda ut vad det var som egentligen hände den där morgonen… Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #7

”Stinky Fish à la Hyper Island Toolbox”

Hyper Island har en sjukt bra ”toolbox” som dom modigt bjussar på via deras hemsida inom teman så som Själv-Ledarskap/ Team/ Innovation mm. VD Helena Ekman ger oss ett smakprov. Varför inte bjussa tillbaka genom att spana in innehållet och tipsa en kollega!? Enjoy!

 

Lyssna på

Avsnitt #6

Har du rastat hunden?

Först av allt: Denna video-trailer gör inte avsnittet rätta, jag blev så inne i samtalet att jag glömde starta om kameran och har därmed inte hela snacket på film. Men: Vad händer om man bjuder in den bästa djurtränaren från Kolmårdens Djurpark, Linda Berggren, till en ledarskaps-podd? Man får ett podd-avsnitt som rockar fett! Förutom att ta del av Lindas härliga personlighet så lär hon mig om några aspekter på motivation och beteenden som för mig flugit under radarn…well done Linda, sjukt imponerad med vilket lätthet du hoppade in i studion som om det var en vanlig dag på jobbet!

Lyssna på

Avsnitt #5

”Siffrorna är ju skräckinjagande…”

Citatet ovan är från när jag och Tommy Lundberg pratar om hur vi är inne i en fallande trend vad gäller engagemang i västvärlden – trots all forskning om ledarskap??? Förklaringen ligger enligt Tommy i ett systemfel där vi i allmänhet inte funderar så mycket kring hur människor egentligen fungerar utan istället kopierar beteenden runt omkring oss. Allmän varning utfärdat för matigt och en hel del Google. Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #4

Storbolags VD 2.0

När tyska Mercedes-Benz Trucks beslutar sig för att man vill ha 41-åriga svenska Karin Rådström för att ratta organisationen så bör man spetsa öronen. Varför hoppar man medvetet över en gäng tyska kandidater ur äldre generationer för att istället gå till Karin? Någonstans här är jag personligen övertygad om att det finns en viktigt story/ hint om vilket ledarskap som vi kommer behöva se mer av för att framtidssäkra stora organisationer. Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #3

”Som en hemsk kommunistisk tanke från 50-talet…”

Citatet ovan är hämtat från när jag och Linus Jonkman pratar om hur begreppet ”cultural fit” ofta missförstås. Vi avlivar en massa myter, slår en gång för alla fast att en kultur måste få kosta vad den kosta vill i smärtsamma beslut OM man ska få den att flyga, samt kommer på något totalt oklart sätt in på Extraversion vs Introversion (något jag hoppas få prata vidare med honom om i ett kommande avsnitt). Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #2

30% förbättring på 13 veckor, WTF!?

För att citera Robert Kusén – ”Shit pommes frites!!!” Jag vill bara att det här djupa samtalet om Ledarskap/ Lean ska fortsätta 4-ever. Tack Scania Group och SSAB för att ni byggde Robert, och stort grattis till Tamro Sverige! Just nu pratar vi väldigt mycket ”psykologisk trygghet” i ledarskaps-världen, och det är just det som Robert gör, alltså aktivt BYGGER ”psykologisk trygghet” genom detta avsnitt, lyssna så förstår ni mer. Enjoy!

Lyssna på

Avsnitt #1

Vad kan vi lära av 500 filmade chefer?

Simon Elvnäs har i en världsunik forskningsstudie filmat över 500 ledare och kartlagt deras beteenden. Slutsatsen är att chefer inte gör vad de ska göra, vad de vill göra, eller ens vad de tror att de gör. Jag vet inte hur många gånger jag tagit upp Simon för mina deltagare på chefsprogram – känns klassiskt ”skitkul” att ha honom i studion. Avsnittet finns både som original och sammandrag. Enjoy!

Lyssna på

Skapa en arbetsplats med välmående och motiverade medarbetare som driver resultat