Fredagsreflektion v. 9 – Jaget för laget

04/03/2022

För någon vecka sedan lyssnade jag på ett webinar med Svante Randlert, arrangerat av Almi Mälardalen. Han sa många bra saker men något jag gått och reflekterat lite extra över var ”laget före jaget”. Randlert resonerade kring vad det betydde och vad effekterna blivit av det. Utan att direkt citera Randlert så kan jag bara hålla med.

Vi har pratat så mycket om “laget före jaget” att det sitter hos oss alla, men vad betyder det egentligen? Att vi ska kämpa för laget, tillsammans? Men säger det egentligen något om vem som ska ta ansvar för vilken del? Ska alla springa på samma boll? Säger “laget före jaget” att vi alla behöver bidra individuellt för att saker ska hända eller har det egentligen lett till att alla tänker att det är någon annan i laget som borde ta tag i det?

Tillåt mig att gå tillbaka till förra veckans reflektion, där jag reflekterade kring hur man gör i idrottsvärlden, närmare bestämt inom lagsporten. Där har varje spelare sin unika position och man får tydlig feedback på just sin insats. Var och en vet vad de ska göra för att vi ska nå framgång som lag, tillsammans. Har vi tappat det i arbetslivet? Jag tänker att man lägger så mycket tid, kraft och pengar på att ta fram fina värdeord. Men känner var och en i laget till dem och framför allt – vet de sitt syfte och vad deras roll är i laget för att vi ska nå våra mål?

Jag ser ofta att ledarskap sker mestadels i team. Man hinner inte med mer som ledare eftersom man är för ockuperad av att vara en del av businesses och leveransen. Om vi går tillbaka till sporten: springer ledaren på plan och skjuter in målet själv eller är det anfallaren som gör det medan backen är beredd på försvar vid en kontring? Då kommer vi till Herr Randlert och hans poäng – tänk om vi byter ut “laget före jaget” mot ”jaget för laget”. Vi ska fortfarande prestera för lagets skull, men ALLAS BIDRAG ÄR VIKTIGA!

Det innebär att du som ledare har en stor och viktig uppgift att få var och en att förstå sitt syfte och varför just deras insats är så viktig för att laget ska prestera. Du måste titta på varje individs utveckling och prestation kopplat till det gemensamma målet. Vad ska var och en utveckla för att laget tillsammans ska ta nästa kliv?

För att det ska ske måste dessa samtal äga rum oftare än en gång i halvåret. Jag vet att det kan kännas svårt, oövervinnligt och som att du inte har tid. Men ska du själv spela matchen och vara matchens lirare eller ska du få alla på plan att prestera? Vilket ger bäst resultat på lång sikt? Vad händer om du inte kan göra mål längre och blir skadad? Vem ska anfalla då? Personen i fråga kanske redan har tröttnat på att det är du som gör målen och har nu börjat se sig som om efter ett nytt lag.

Vill du ha hjälp med att reda ut detta finns det ett fantastiskt stöd i Rolf, som erbjuder möjligheten att börja på dess enklaste nivå för att sedan ta ett steg i taget. Allt för att du ska bli en tränare som hejar på och tar fram det bästa hos spelarna på plan i stället för att göra målen själv.

 

Pia Nilsson,

CEO

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn