Fredagsreflektion v. 8 – Springa en mil åt fel håll

25/02/2022

Nu har det gått en tid sedan jag gjorde en publik fredagsreflektion. Jag tänker mycket på varför det blev ett så långt uppehåll efter drygt två års skrivande varje fredag. Kan jag dra paralleller till medarbetare som inte får till sin reflektion – eller som kommer igång och plötsligt slutar? Ja, skulle jag säga. Vi behöver alla få feedback och bekräftelse för att orka utmana oss själva. 

All forskning visar på att det som får oss att prestera mer och trivas bättre är att vi får feedback och återkoppling. Det är ju inte heller så konstigt. Vem vill inte känna sig sedd och uppskattad? Och få direkt återkoppling om man är på väg åt fel håll, istället för att vänta tills man har sprungit en mil i fel riktning? Ändå är det just det som medarbetare saknar mest av sin chef: återkoppling och feedback.

Vad beror det här på? Varför är det så svårt? Jag tänker att om det var svårt innan pandemin är det sannerligen inte lättare nu. Hur ska du som chef kunna ge kontinuerlig feedback om du inte längre träffar dina medarbetare i det dagliga arbetet? Vad ska du ge feedback på – det slutliga resultatet eller att man faktiskt sliter på vägen? Självklart är det på slitet vi behöver bli sedda och uppskattade. Resultatet lyser ju av sig själv och det är redan för sent att göra något annorlunda.

För någon vecka sedan samtalade jag med en ledare som ska börja med Rolf. Han gjorde en fantastisk liknelse med idrottsvärlden. Om man spelar match på elitnivå vet alla sin roll och alla vet vad som behöver göras för att laget ska nå framgång. Tillsammans tittar man på och analyserar matchen – oavsett vad resultattavlan visar. Vad gick bra? Vad borde vi ha gjort annorlunda? Vad ska backarna tänka på inför nästa match?

Men gör vi samma sak i arbetslivet? Vi spelar ju match hela tiden. Tittar vi på matchen och reflekterar någon gång? Nej, det kanske inte är så lätt. Men vad händer när du låter dina medarbetare reflektera över veckans match: vad som var bra, vad som var mindre bra och vad som skulle kunna göras annorlunda?

Tänk sedan att du tar fem minuter per individ och ger dem feedback på sina individuella referat. Vad tror du skulle hända då? Skulle nästa veckas match blir bättre eller sämre? Skulle du kunna säkerställa att man inte springer en mil åt fel håll? Skulle dina medarbetare känna sig mindre ensamma på plan?

Det här kanske är något för dig att reflektera kring. Behöver du ett bollplank finns jag bara ett samtal bort. Jag behöver kanske inte säga att vi har en fantastiskt lösning för just detta i Rolf, som även kommer att ge dig en massa andra fördelar. Men det kan vi prata mer om under ett möte 😊

 

Pia Nilsson,

CEO

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn