Vad är det som gör att vi inte gör det vi borde göra när vi vet vad som är det rätta.

13/11/2020

Något som jag funderat mycket på är vad det är som gör att det är så svårt att göra det som är bäst för oss själva och därmed även rätt för andra i det stora hela.

I det privata kan det handla om så enkla saker som att välja att gå upp 30 min tidigare för att ta ett träningspass eller en promenad. Eller att ringa ett samtal som man går och drar på.

I arbetslivet finns det nog ännu fler saker vi inte tar tag i fast vi vet att det vore bäst för oss själva och organisationen.

Jag har upptäckt hos mig själv att ska jag förändra/utveckla saker hos mig själv måste jag sätta en sak i taget. Förändringen kostar i energi och jag behöver fokusera för att göra den utvecklingen. Framför allt behöver jag reflektera för att se hur och om jag har agerat utifrån det jag vill förändra, och tills det sitter kan jag inte förmå mig att utveckla flera tunga saker på samma gång.

En sak i taget.

När jag tar en sak i taget kan jag enklare se en utveckling och jag kan klappa mig själv på axeln. Enklast är om jag kan hitta ett sätt att mäta min utveckling. Det är alltid svårt att mäta mjuka beteenden och där blir reflektionen än viktigare. Om jag har bestämt mig för att utveckla något i mitt beteende, kanske det inte är mätbart i siffror. Då krävs det att jag är självkritisk och analyserar mig själv efter olika situationer för att se vad jag gjort bra och vad jag ska utveckla mer. Inte alltid enkelt men nödvändigt.

Med det vill jag säga att reflektionen ger mig så mycket. Jag har snart levt halva livet men jag kan själv se hur jag utvecklas som människa vilket jag tycker är oerhört coolt. Jag lär känna mig själv mer och mer och upptäcker nya sidor. Framförallt när jag har blivit utmanad i något som jag reflekterar kring och får feedback på.

Men så klart, den som inte är van att reflektera behöver stöd och hjälp. Vill du stötta och utveckla dina medarbetare till att bli sitt bästa jag för er organisation. Ge dem förutsättningar och ställ krav på att de ska komma igång att reflektera kring sin utveckling.

Gör inte reflekterande flummigt.

Ge stöd genom att diskutera fram utvecklingspunkter som din medarbetare ska reflektera kring kommande månad. Det kan vara väldigt konkreta saker som ska leda till hårda mål, men det är agerandet som leder till målet. Det är sällan ett mål löser sig självt.

Vi vet att det medarbetare saknar mest hos sin chef är återkoppling och feedback. Därför behöver du stötta medarbetarna i sin utveckling genom att ge uppmuntrande feedback när de reflekterar kring sina utmaningar och hur de lyckats. Då vill de så klart ta nästa steg och göra mer, för du som ledare ser och uppmuntrar de i deras ansträngning.

Det är ju så enkelt egentligen, frågan är vågar du? För det kräver ju så klart att du som ledare också utvecklas.

Som du vet stöttar Rolf i allt detta. Vi visar mer än gärna 😊

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn