Kommunikationshinder hos ledare eller medarbetare?
Kommunikationshinder hos ledare eller medarbetare? En superintensiv vecka är till ända och jag ser tillbaka på en vecka med glädje och inspiration. Veckans bästa var att få hänga med vår härliga engagemangsvän Johan Book. En heldag tillsammans där vi både fick lyssna på Johan när han föreläste om teambuilding för startups på ”Create step” men även snacka mer över en middag med Hanna på Create, Johan och min kollega Isabelle. Härliga samtal om företagande, ledarskap och ett och annat skratt. Tack för en härlig dag tillsammans, alltid så kul att träffa människor med samma värderingar, ger energi till vardagen!
Därutöver har veckan bestått av en massa härliga kundmöten. Kundmöten med modiga chefer som kastar sig in i Mentor och verkligen vill utvecklas i sitt ledarskap och tillsammans med sina medarbetare utveckla sin organisation. Så kul!
En kommentar som varit med mig mycket i mina tankar denna vecka är från en HR-chef som varit väldigt positiv till Mentor och sagt att det ligger helt rätt i tiden för deras organisation. Efter möte med sin ledningsgrupp kommer hen tillbaka och säger att det ligger fel i tiden just nu. Så kan det ju vara. Det som är speciellt är att ledarna här anser att medarbetarna först måste lära sig att bli coachade. Min tanke blir genast, är det medarbetarna som ska lära sig att bli coachade? Är det inte snarare ledarna som ska lära sig att coacha?
Till detta har jag haft återkoppling med ledarna till två av våra nya kunder som båda valt att börja med reflektionsloggen i Mentor. Deras största farhåga innan presentation för medarbetarna var hur det skulle tas emot. När vi träffas efter introduktionen med medarbetarna så berättar de att de är förvånade över att medarbetarna varit så positiva. På det ena bolaget hade de t.o.m frågat varför de ”bara” skulle köra reflektionsloggen och inte utvecklingsplaner.
Ett annat spännande kundmöte på ett säljbolag hade en mycket insiktsfull VD som sade att det största problemet inte är säljarnas säljhinder. Det största problemet är ledarnas kommunikationshinder, dvs ledarens rädsla att möta medarbetare där de är just nu.
Min reflektion är då, är det så att ledarna är rädda för sina medarbetare? Jag menar inte rädda för att möta dem i korridoren och det dagliga arbetet. Jag menar rädda för att möta dem i samtalet som handlar om deras utveckling, hur de mår och hur de kan utvecklas och prestera. Om det är så är man i så fall rädd helt i onödan. För det vi ser i hos samtliga våra kunder och det forskningen säger är att det är precis det individen önskar. Att bli sedd, utmanad och att det finns konkreta förväntningar på ens arbete.
Jag kan förstå att man är rädd att möta sina medarbetare. Att möta människor där de är, där man kanske får höra sanningar om sitt ledarskap, möta människor som berättar saker som är svåra att hantera. Att veta vad man ska svara och ge för råd – DET ÄR TUFFT!
Men om man kliver över sin komfortzon och vågar… Oh my! Vad man får tillbaka! Både som människa men även för den organisationen man verkar som ledare i. Man skapar tillit. Man skapar utrymme för att ställa krav, man får förståelse. Man får engagemang, vilket är det vi behöver för att lyckas.
Min reflektionsfråga till dig idag är: Vågar du möta dina medarbetare och coacha dem där de är – idag?
Varje vecka reflekterar Mentors grundare Pia Nilsson på LinkedIn. Följ henne där för att läsa reflektionen direkt!