Hybridarbete är här för att stanna, hur får vi det att bli bra, hur kan du agera?

09/12/2022

Distansarbetets vara eller icke vara, känns inte längre som en relevant frågeställning. Inse att det handlar om att du som ledare ska acceptera och sluta prokastrinera hur du ska ta hand om din viktigaste arbetsuppgift – Att coacha, leda och följa upp med nya förutsättningar.

 

Nu rasar det på sociala medier efter Di s artikel kring att distansarbete sänker produktivitet och kostar en massa pengar. Vissa håller med, de flesta inte. Jag tänker att debatten behöver ändras från ”om” till ”hur”.  

 

Att tro att man genom att kalla tillbaka alla till jobbet ska få produktiveten att öka tillsammans med engagemanget som ju är en viktig förutsättning för produktivitet efter att ha sagt OK till distans är svårt. 

Rekryterare vittnar om att en av de viktigaste parametrarna vid rekrytering är möjlighet till frihet och hemarbete. Vissa ledare är bekymrade för att om de inte ser sina medarbetare så jobbar de inte max, vissa litar helt och fullt på medarbetarna men har utmaningar att veta hur organisation och individer mår och hur det går framåt i det dagliga. Andra tycker att det är rätt skönt. 

 

Jag tänker att vi måste acceptera det nya och vi måste anpassa oss för att utvecklas. Vi kan inte göra annat oavsett vi är för eller emot. MEN det har ju gått så fort och som ledare och organisationer har inte riktigt hängt med. Vi måste se över förutsättningarna för att leda och vad innebär det att ha ett självledarskap då just självledarskap är är något det pratas mycket om och som jag tänker är en förutsättning för hybridarbete. 

Jag tänker att även här blir det fluffigt när vi pratar om att se, följa upp, mer walk & talk osv. 

 

Jag har pratat med många ledare i flertalet branscher om de utmaningar de står inför med distansarbete, baserat på de samtalen har jag tagit fram en punktlista med tips: 

 

  • Säger du att vi ska vara på kontoret 2 dagar per vecka. Få medarbetarna att förstå varför det är viktigt, säkerställ sen att alla är där och att du gör något av närvaron. Annars ta bort regeln, den kommer bara att skapa frustration. 

 

  • Har du koll på hur medarbetarna mår egentligen? Göm dig inte bakom anonyma pulsmätningar och tro att du gjort ditt. Hur vet du hur INDIVIDEN mår? Reflektion är ett bra tips här, låt medarbetarna reflektera i skrift veckovis och ge feedback på detta. Du slår då många flugor i en smäll. Om det kan du läsa här 

 

  • Det räcker inte med att ha veckomöten med teamet som ni kallar för Check ins. Hur ser du hur det går för individen då? Alla är inte kommunikativa i grupp. För att en är aktiv och säger sin åsikt på möten betyder inte det att alla håller med. Även här är reflektion veckovis en bra lösning. 

 

  • Det räcker inte att prata med dina medarbetare om deras mål kring beteende en gång per år och följa upp det en gång per halvår (det har det aldrig gjort och är egentligen inte kopplat till distansarbete, även om det blir ännu sämre). Du måste ändra ditt ledarskap och ha en struktur för uppföljning på både mål och aktiviteter kontinuerligt. 

 

  • Sluta vara fluffig. Om ni inte ses lika ofta är det ännu viktigare att du är tydlig med förväntan och att du är konkret. Ni ses ju inte på samma sätt och kan ta den där avstämningen naturligt. Du kan inte säga åt en person att tex bli mer strukturerad. VAD ska personen göra för att bli mer strukturerad. Det betyder inte att du ska servera vad. Men prata om det och skriv ned och följ upp. 

 

  • Se ledarskapet som något du ska jobba med systematiskt, avsätt tid i kalendern precis som med allt annat. Du kan inte göra det med vänsterhanden längre. 

 

  • Säkerställ att både du och varje medarbetare har tillgång till vad ni bestämmer,  dokumentera. Det ni kommer överens om ska vara lättillgängligt och inte kräva en massa administration. 

 

  • Laget före jaget är fina ord, men vad ska varje individ göra för att laget ska lyckas? Värdering och kultur är viktigt, nu är det än viktigare att du arbetar med dessa frågor tillsammans med varje individ. Hur ser ni på era värderingar? Var står individen, vad behöver individen jobba med i sitt beteende för att koppla till värderingar?  

 

Vill du ha mer tankar kring hur du kan göra, se vårt inspelade webinar där även en av våra kunder berättar hur de gjort.

Och du, börja någonstans. Du behöver inte bli bäst på allt på en gång. Men börja innan det är för sent, produktivitet och engagemanget sjunker och dina medarbetare slutar, blir sjukskrivna – Du helt oförberedd.  

 

Ett steg i taget. Till slut har du klättrat ganska långt och det kommer vara värt det. 

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn