Fredagsreflektion v. 12 – Nu är reflektion viktigare än någonsin

25/03/2022

Världen är verkligen upp och ner just nu. Vi hade bara hunnit dra en halv suck efter pandemin så kom kriget i Ukraina och skakade om hela vår verklighet. Vi alla reagerar olika på kris. Det beror självklart delvis på hur vi är berörda av krisen i fråga. Hur nära den kommer, men också utifrån hur vi fungerar som människor. Som ledare och arbetsgivare har vi ett ännu större ansvar att se alla medarbetare och att möta varje individ utifrån där de är.

Utöver det har vi en ny situation i arbetslivet. Vi ska ta vara mer flexibla vad gäller huruvida vi ska vara på kontoret eller om vi ska arbeta hemifrån och alla utmaningar som kommer med det. Det är en väldigt ny och utmanande situation för de flesta ledare. Jag tänker att du som ledare måste våga tänka nytt.

Länge har man pratat om vikten av reflektion och att det är reflektion som driver utvecklingen hos en individ. Varenda föreläsning och utbildning vi medverkar i pratar vi om vikten av att reflektera och vilka fantastiska resultat det ger.

Men hur många reflekterar egentligen? Har du funderat på hur du ska få det att fungera i praktiken och vara strukturerat? Och vågar du låta bli? Om vi kopplar ihop fördelarna med reflektionen med det som händer i världen är det inte så svårt att inse att vi behöver reflektera mer än någonsin.

Det finns en hel del forskning som visar på att reflektion i skrift gör att du blir mer produktiv utan att känna dig mer stressad att reflektionen gör att vi kan sortera våra tankar. Det räcker helt enkelt inte med att ställa anonyma frågor och tänka att vi gjort det vi ska. Vi behöver göra mer. Vi behöver ge våra medarbetare möjlighet att stanna upp, andas och bli bekräftade i sina tankar. Och det ska göras personligt – inte anonymt, inte i grupp. Utan som individ. Alla är olika, reagerar olika, och har olika behov.

 

Men vi ALLA behöver bli bekräftade och uppskattade. Så vågar du låta bli?

 

Pia Nilsson,

CEO

 

Att skapa en reflekterande organisation är faktiskt inte så svårt som många tror. Vill du veta hur du går till väga? Ladda ner vår guide om hur och varför du bör reflektera.

 

 

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn