Vi gör inte det vi upplever att vi gör!

22/12/2020

I min kontakt med företag, chefer och ledare pratar jag ofta om en väldigt intressant och fascinerande forskningsstudie av Simon Elvnäs på KTH.

Den handlar om vad chefer UPPLEVER att dom gör vs. vad dom FAKTISKT gör i sina möten med medarbetare. (Leta upp den på nätet eller hör av dig så kan vi titta på den tillsammans över en kopp kaffe).

Resultatet av studien är både ”igenkännande” och lite skrämmande på samma gång.

Det som är skrämmande är att vi som chefer har ett beteende och agerande som är så långt ifrån vad medarbetarnas behöver av oss för att utvecklas. Extra fascinerande är det ju att många av de cheferna jag träffar därute nickar igenkännande över resultatet men anser att det nog inte gäller dom. Och så kan det ju absolut vara, men jag har svårt att tro det skulle vara så oturligt att bara en viss typ av chefer deltog i forskningen.

Jag tror faktiskt att om vi alla tittade oss i spegeln med lite mer modiga och självkritiska ögon så skulle det ge positiva resultat på alla plan i verksamheten.

För det finns även annan forskning som visar att:

A.     41% av medarbetarna anser att relevant feedback är avgörande för att göra ”det lilla extra” för företaget.

B.     Medarbetare som känner sig sedda av sin chef är 60% mer motiverade att göra sitt allra bästa för sin arbetsgivare.

C.     5% höjning av medarbetarengagemanget är länkat till 3% ökning av omsättning följande år.

Jag vill i alla fall göra bättre ifrån mig som chef nästa år och få mer engagerade och motiverade medarbetare som driver resultat.

Det vet jag att du också vill!

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn