Kan röra och panik sluta i något bra?

10/09/2018

Kan röra och panik sluta i något bra?

Tiden går så fort och denna vecka har mestadels bestått av att strukturera, samla ihop och ta nya kontakter.

Jag slås ofta av att man som entreprenör har så många bollar igång att man tappar tråden och inte ser alla framsteg man faktiskt tar i vardagen. Alla små steg vi tar som leder oss i rätt riktning, ett steg i taget. Ena dagen är man drottning eller kung och hela världen ligger framför ens fötter och andra dagen känns det så tungt.

Det jag lärt mig när det känns tungt är att ta mig tid att sätta mig ned och försöka skaffa kontroll. Det som oftast försvinner när man har mycket omkring sig är just kontrollen. Man springer runt och släcker bränder samtidigt som man skapar nya kontakter och gör framsteg. Men när man får bakslag i något man hoppats mycket på så blir det svårt att se de bra sakerna man gjort. Helt plötsligt känns det som att man är i katastrofläge – man har inte kontroll.

När jag säger att man inte har kontroll så menar jag att man missat i uppföljning ett tag. Skönt är att jag kommit så långt i min resa att jag vet vad jag måste göra när den känslan infinner sig. Ta mig tid att i lugn och ro se över situationen. Hur ser det ut? Vad är viktigast? Hur kan vi skapa struktur? Nästan varje gång jag gör det så ser jag ju att det allt som oftast inte är något att stressa upp sig på. Jag ser att vi har koll på läget och att vi gör framsteg hela tiden. I känslan av att inte ha kontroll ser man det bara inte för man har inte tagit sig tiden att titta på tidslinjen.

Bara korta perspektivet syns i glasögonen. Jag tror att jag inte är ensam om detta och jag tror heller inte det gäller mig i min roll som entreprenör utan detta är något som många kan känna igen sig i. Oberoende vilken typ av arbetsroll man har.

Varje gång vi hamnar där lär vi oss något nytt om oss själva. Vi kommer på vad vi behöver ta tag i, vad vi missat och därmed drar vi också nytta av situationen. Ibland är det bra att titta i backspegeln för att se vad vi åstadkommit. För min egen del – när det känns tungt har jag idag till min hjälp mina fantastiska kollegor och delägare som är ovärderliga. Ensam är verkligen inte starkast.

En kul sak som hänt när jag tittar i vår backspegel är att den kortlek som vi tog fram i våras, för att främja och utmana till reflektion, har blivit så populär att vi sålt kortleken till flera organisationer. Vi har även fått förfrågan om att ta fram den på engelska och i veckan levererades 150 kortlekar på både svenska och engelska till Bombardier. SÅ otroligt KUL tycker jag!

Vi kan också se att våra kunder som haft Mentor ett tag utökar, de väljer att plocka in fler och fler avdelningar och använder fler funktioner, ett tecken på att de uppskattar det vi brinner för. När jag tittar tillbaka på det kan jag lägga min stress åt sidan och njuta istället, i alla fall i denna stund. I nästa andetag är det något nytt att springa på – tjusningen med att vara entreprenör! 🙂

Återigen så landar vi i vikten av att ta oss tid att reflektera, reflektion kan ju även bestå i att titta i backspegeln och se vad man faktiskt åstadkommit på ett lite längre perspektiv. Eller bara vad man åstadkommit på en veckan. Då kan man förhoppningsvis se att alla dessa små steg faktiskt leder oss åt rätt håll, vi har inte gått vilse. Visar det sig att vi går åt fel håll så är det i sig ett framsteg som gör att vi kan välja en annan väg. 🙂

Om du tittar i din backspegel, vad har du åstadkommit under senaste året som du är särskilt nöjd med? Även de små stegen i rätt riktning räknas.

Trevlig helg!

/Pia

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn