Med medarbetarskap i fokus

16/08/2018

Med medarbetarskap i fokus

Vi på Mentor är superstolta över att ha fått möjligheten att rekrytera Anna-Karin Danielsson. En erfaren, strukturerad och engagerad ledarskapsutbildare med flera års erfarenhet inom medarbetarutveckling och engagemangsskapande. Inför hennes start på Mentor och för att ni ska lära känna Anna-Karin bättre har vi ställt några frågor!

Hej Anna-Karin och välkommen till Mentor! Hur känns det?
– Hej! Åh, det känns så spännande! Jag har hållit koll på företaget sedan 2015 och har alltid trott på Mentor som verktyg för att nå hårda nyckeltal genom ett strukturerat sätt att coacha med mjuka värden i fokus. Att äntligen vara ”onboard” och få möjlighet att kunna erbjuda Mentor till olika typer av företag känns helt fantastiskt!

Hur kom du in i ledarskapssegmentet?

– Det hela började för en herrans massa år sedan med en ledarskapsutbildning jag gick för IKEA, när jag själv skulle börja arbeta som chef. Det var under denna utbildning mitt intresse för bra ledarskap och medarbetarskap började.

På IKEA har man medarbetarskapet i fokus. De tänker både affärsidé och personalidé, vilket jag tycker är sunt. Det handlar mycket om att ta ansvar för sin egen utveckling med stöttning och coachning från sin chef. Precis det som Mentor erbjuder! För 10 år sedan började jag sedan själv utbilda chefer i ledarskap i ica-koncernen där mycket fokus också har legat på medarbetarna och hur viktigt det är att lyfta dessa i organisationen.

Spännande! Vad speglar ett bra ledarskap?
– Att man är närvarande och genuint intresserad av sina medarbetare och att man vill hjälpa andra att utvecklas.

Vad är det för problem chefer står inför idag?
– Tiden att vara chef! Det är det absolut vanligaste problemet skulle jag säga. Jag upplever att många chefer idag jobbar så otroligt mycket operativt att de inte har tid att coacha sina medarbetare. Det handlar mer om brandsläckning än personalledning. Ledarskapet sker med vänsterhanden.

Vad är den vanligaste frågan du fått av chefer när du varit ute och utbildat?
– ”Hur får man med dem som inte vill?”. Det finns såklart ingen patent lösning på detta. Det jag skulle säga är dock att man behöver se varje individ och vara nyfiken på vad de tycker är roligt med sitt jobb. Där är Mentor ett helt fantastiskt verktyg. Dels för att få medarbetaren att känna sig sedd men även för att de som inte vill ges möjlighet att ta sig in i sin egen takt.

Vad hoppas du kunna hjälpa företag med i din roll på Mentor?
– Jag hoppas kunna ge företag en nyckel att arbeta med ett coachande ledarskap i vardagen. Jag vet också hur viktigt det är med reflektion och vad det kan bidra med i organisationer – ett ökat resultat för att nämna en sak. Sedan hoppas jag på att få fler att förstå att de mjuka värdena skapar förutsättningar för att nå strategiska mål. Då menar jag inte bullar och kramar som mjuka värden utan faktiska empiriska studier som visar på hur tydliga mål, att känna sig sedd, få reflektera och jobba med uppföljning är nycklar till en stark organisation.

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn