Digitalisering, förstärker eller dödar det personliga mötet?

13/08/2018

Fredagsreflektion v 32 Digitalisering, förstärker eller dödar det personliga mötet?

Augusti är kommen och jag vill börja den här reflektionen med att berätta att vi har anställt en ny medarbetare, fantastiska Anna-Karin Danielsson som kommer att arbeta med Försäljning och implementering av Mentor! Detta är vi så himla glada över! Vi blir ett större team än vad vi var i våras och självklart använder vi Mentor för att utvecklas och förstärka vår kommunikation.

Vid vår senaste frukostföreläsning i juni kom en fråga upp som är ganska vanlig:

–      Det här med system och appar, är det verkligen bra? Ska vi sluta prata med varandra och ta bort det fysiska mötet helt?

Svaret är såklart: absolut inte! Tvärtom. Ett system eller en app får aldrig ersätta ett personligt samtal. Men det kan förstärka. En av Mentors viktigaste funktioner är reflektionsloggen. Den är till för att medarbetaren ska få möjlighet att reflektera. Reflektera över de utvecklingspunkter man bestämt i det personliga mötet med sin chef. För det är i mötet man kommer fram till vad som behöver göras. I reflektionen sker utvecklingen. Forskning visar att 70% av en individs utveckling ligger i just reflektion.

Att kräva av chefen att de ska följa upp de coachande samtalen med medarbetarna genom att reflektera tillsammans en gång i veckan är att kräva för mycket. Och med handen på hjärtat, ett samtal med chefen blir oftast att handla om vad man ska göra i helgen eller på nästa kick off. Detta är såklart superviktigt också. Men vikten av att reflektera kring sin arbetsvardag är lika viktigt.

I Mentors reflektionslogg kan medarbetaren i lugn och ro fundera över vad denne gjort utifrån de aktiviteter hen satt upp tillsammans med sin chef. Hur har det gått? Hur mår jag? Vad är jag stolt över denna vecka? Vad kunde jag gjort mer av? Chefen kan sedan i lugn och ro ge feedback.

Den feedback vi fått från de som använder vår app Mentor idag är att både medarbetare och chefer menar att Mentor förstärker det personliga mötet. Man berättar om att reflektionen i Mentor ger stoff till att prata om saker man annars kanske inte pratar om. Den ger medarbetaren möjlighet att tänka efter i lugn och ro och den låter alla komma till tals, även de som kanske inte är bekväma med att göra sin röst hörd på personalmöten. Den ger också chefen möjlighet att tänka efter och ge feedback när det passar.

Så, för att svara på frågan i inledningen: En app eller en molnbaserad lösning kan verkligen stärka det personliga mötet. Våga prova! I länken nedan kan du se en film på hur Mentors reflektionslogg fungerar.

https://www.youtube.com/watch?v=TWDm480YgNY&t=15s

Hösten 2018 – nu kör vi!

/Pia Nilsson

Dela
Facebook
Twitter
LinkedIn